Slovenským farmárom želám v roku 2019 najmä pevné nervy s SNS a Matečnou

1. januára 2019, Slavěna Vorobelová, Nezaradené

Slovenskí farmári, potravinári a vlastne celý agrosektor má za sebou jeden z najhorších rokov svojej existencie. Slovenská komora potravinárov radšej použila eufemizmus „turbulentný rok“.

Rast cien energií, vstupných surovín či mzdových nákladov v súvislosti so schválenými príplatkami za prácu cez víkendy, počas sviatkov a prácu nadčas, sa podpísali pod zvyšujúce sa náklady potravinárov. V roku 2018 avízovali viaceré potravinárske odvetvia, že v dôsledku zvýšených nákladov musia zvyšovať svoje odbytové ceny, napríklad pekárenské odvetvie, hydinári, výrobcovia piva či mäsospracujúci priemysel. Aj to je jeden z dôsledkov politiky SNS v rezorte pôdohopodárstva.

V roku 2019 budú tieto náklady naďalej rásť, a to v dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy, druhej vlny nárastu príplatkov či povinnosti poskytnutia cestovných šekov, ktorá sa dotkne 80 % potravinárskeho priemyslu.

V európskom kontexte je pôsobenie ministerky Matečnej ešte žalostnejšie.

Dodnes vďaka jej neschopnosti Slovensko nebolo schopné reagovať na výzvu Európskej komisie o náhrade škody spôsobenej farmárom nepriaznivým počasím z augusta 2018. Naše ministerstvo pod kuratelou SNS jednoducho túto augustovú výzvu EÚ s prehľadom odignorovalo.

Vo vzťahu k európskej poľnohospodárskej spoločnej politike Matečná na európskych fórach bola hluchá a slepá, no najmä nemá.

V diskusii o viacročnom finančnom pláne EÚ na roky 2021 – 27 , resp. návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa stanovujú pravidlá týkajúce sa strategických plánov, ktoré majú zostaviť členské štáty v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (strategické plány SPP), a ktoré sú financované z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (EPZF) a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV), a ktorým sa zrušuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1305/2013 a nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1307/2013, vďaka nekompetentnosti SNS čokoľvek riadiť, slovenská pozícia a záujmy nezazneli.

Pritom išlo o veľa. Najmä o náš strategický plán, čo urobíme najbližších sedem rokov v agrosektore a ako zjednodušíme prístup k európskym peniazom pre našich farmárov. Matečnej rezort ani v júli 2018 nedokázal dať na tieto otázky proslovenskú odpoveď.

Ako teda hodnotiť rok 2018 a ministerku Matečnú?

Pre Slovensko v roku 2018, napriek sústredeniu sa výraznej časti slovenskej verejnosti na SMER-SD a jeho kauzy, tak akosi všetci pozabudli, že nie je nič horšie, ako keď Dankovi ministri gágajú po svojom predsedovi „hrdo, odborne a slušne“! V prípade ministerky Matečnej pre Slovensko by bolo najlepšie, keby sa ministerkou nikdy nestala.

Slovenským farmárom želám v roku 2019 najmä pevné nervy s SNS a Matečnou.