Pripravme sa na nový svetový poriadok

15. apríla 2020, Slavěna Vorobelová, politické dianie

Pandémia udrela náhle a nečakane. Pristihla svet nepripravený a uvrhla ho do chaosu, ktorý zmení súčasný svetový poriadok. Štáty v snahe chrániť svoje obyvateľstvo odhalili svoju skutočnú tvár a v plnej nahote predviedli, že keď sa jedná o prežitie, tak slušné správanie ide bokom a prvoradá je bezpečnosť vlastných občanov. Uzatvorené hranice, zákaz vývozu nevyhnutného zdravotníckeho materiálu a boj oň na zahraničných trhoch. Našťastie medzinárodný obchod aj naďalej funguje v obmedzenom režime, vrátane vnútorného trhu EÚ a Slovensko dokáže nakúpiť a doviezť potraviny. Nakoľko Slovensko nie je potravinovo sebestačné, tak sme na dovoze zo zahraničia existenčne závislí. V minulosti sme boli potravinovo sebestační a mali sme vytvorené aj strategické zásoby základných surovín. Dokonca sme sa radili na popredné miesta v rámci celého sveta v potravinovej bezpečnosti. To všetko je však už nenávratne preč. Infraštruktúra našej potravinovej sebestačnosti bola zničená a my sme odkázaní na dovoz zo zahraničia.

Pandémia nám však ukázala, že spoliehať sa môžeme iba sami na seba a naši európski partneri sa s nami podelia (predajú nám) iba, ak sami majú nadbytok. Pre vlastné prežitie musíme brať do úvahy nevyspytateľné správanie cudzích štátov a musíme byť na to pripravení. Preto je nevyhnutné, aby sme čo najskôr začali s obnovou našej potravinovej sebestačnosti a energetickej bezpečnosti. Pretože takto sme veľmi zraniteľnými a vydierateľnými. NEVERME TÝM LUHÁROM, KTORÍ NAŠU SEBESTAČNOSŤ PREZENTUJÚ AKO OHROZOVANIE NÁŠHO ČLENSTVA V EURÓPSKEJ ÚNII, PRETOŽE MÔŽEME BYŤ SEBESTAČNÍ A AJ ČLENMI EÚ, DOKONCA NADPRODUKCIU VIEME PREDÁVAŤ DO ZAHRANIČIA ako to robia iné členské štáty. V minulosti sme dokázali byť potravinovo sebestační, tak to dokážeme aj v budúcnosti, stačí na to len politická a spoločenská vôľa. Teraz v čase koronavírusu sme narazili, tak hádam je čas odraziť sa správne.

PS: Nie som si však istá či schopnosti Matovičovej vlády sú na toto dostatočné a či im to bude dovolené spoza Atlantiku. Absolútnou prioritou štátu by malo byť predsa nakŕmiť svoj národ. Z áut sa bohužiaľ nenajeme.