Dvojtvárny Matovič a jeho skutok sa nestal

5. mája 2020, Slavěna Vorobelová, politické dianie

Nová politická „móda“, ktorá dorazila na Slovensko s príchodom Matovičovej vlády „odborníkov“ je rovnako tragická ako Matovičove cirkusantské exhibície, ktorými zaujal a presvedčil povrchných dôverčivých voličov. Zdá sa, že Matovičov cit pre politický marketing a jeho exhibicionistická povaha na slovenských voličov platia. Definuje tak politickú kultúru, tým aj aktuálnu „módu“ a úroveň komunikácie medzi volenými zástupcami a ľudom. To sme teda dopadli!

Momentálne sme svedkami a mnohí aj obeťami veľmi unikátneho ponímania politickej zodpovednosti a komunikácie, hlavne Matovičovho ansámblu (matovičovej sebranky) „odborníkov“, ktorí zavádzajú nebezpečný precedens v ponímaní politickej zodpovednosti. Odborníkom a vysokým funkcionárom už môže byť kľudne aj absolvent základnej školy, dôležité je mať správnu stranícku knižku. Za chybné rozhodnutia, krivé obvinenia, vlastnú neschopnosť, politické a ekonomické prešľapy sa jednoducho všetkým voličom Matovičov ansámbel ospravedlní a vec je vyriešená, SKUTOK SA NESTAL. Ak by toto nedajbože urobil niekto iný, tak Matovič by vyskakoval 4 m do výšky a škriekal ako pavián, pričom by požadoval okamžité odstúpenie, zatknutie, odsúdenie a možno aj trest smrti. Dvojaký meter je u neho bohužiaľ realitou.

Jednoduchým ospravedlnením vybavia a zametú pod koberec všetko, čím sa nemôžu pýšiť alebo nevedia dôveryhodne vysvetliť. Neodborné rozhodnutia, ktoré nám dusia ekonomiku, pokračovanie v politickom ponímaní spravodlivosti, rodinkárstvo, podozrivé obstarávania a iné, sa jednoducho vyriešia tak, že Matovič a jeho najatí „odborní“ pritakávači spoločne urobia tlačovku, na ktorej sa hromadne a kajúcne ospravedlnia, čím sa podľa právnej terminológie, priznajú a aplikujú inštitút účinnej ľútosti. Po priznaní sa k svojej neschopnosti počas zastávania verejnej funkcie a slušnom ospravedlnení by v každej normálnej krajine nasledovala abdikácia a stiahnutie sa z verejného života. Tomu sa hovorí spoločenská zodpovednosť, ktorú by mal mať každý, kto sa vôbec uchádza o akúkoľvek verejnú funkciu. Avšak, to by nemohla súčasná vládna elita považovať obyčajné ospravedlnenie za „skutok sa nestal“.

PS: Kedy začne fungovať spravodlivosť, v rozhodnutiach bude uvedené skutok sa stal, skutok je trestným činnom a vinníci sa nám nebudú viac smiať do tváre?! Skoro to asi nebude. Veď počkáme si na to, kto bude novým generálnym prokurátorom, aj keď opäť to bude asi len fraška s deklarovaným odpolitizovaním polície, prokuratúry či súdnictva. Takým malým testom spravodlivosti bude aj vyšetrenie daňových podvodov Andreja Kisku.