Sulík na odchode do stratena

8. júla 2022, Slavěna Vorobelová, politické dianie

Naozaj je koalícia v rozpade?!

Sulíkova SaS-ka vypovedala koaličnú zmluvu, ktorú aj tak nikto nedodržiaval – teda okrem toho, že v zmysle tejto zmluvy v parlamente nepodporovali žiadne opozičné návrhy ani tie, ktoré mali riešiť to, čo táto koalícia snov pokazila. Takže, demonštratívnou výpoveďou zmluvy sa nič zásadné nestalo.

Treba však čítať medzi riadkami. O čo ide Sulíkovi, keď za všetko obviňuje Igora Matoviča a žiada jeho hlavu?! Pozrel sa Sulík sám do zrkadla, keďže on je rovnakým spolupáchateľom súčasného nepriaznivého stavu, v akom sa Slovensko po dva a pol roku ich spoločného nivočenia ocitlo? Zabudol snáď Sulík, že Matovič tú jeho štvavú uštekanú politiku robí od začiatku svojej politickej kariéry a do parlamentu Matoviča dostal práve on? Na to netreba zabúdať. Otázne však teraz je či Sulíkovi vadí Igor Matovič ako osoba alebo, či mu vadí ako minister financií, ktorý je zodpovedný za rozdeľovanie peňazí do jednotlivých štátnych rezortov. Veď Sulík sa nikdy netajil tým, že on sa financiám „rozumie“, možno ale akurát tak sa im „rozumie“ o niečo lepšie ako Matovič, čo si povedzme úprimne, nie je pre nás žiadne terno.

Vládna koalícia Sulíkovcov nepotrebuje na to, aby dovládla a ich vyhodením by získali pod svoj vplyv ministerstvá, ktoré momentálne okupuje SaS a dezertéri od Za ľudí. Vyzerá to tak, že Sulík rozohral partiu, v ktorej je jasné, že práve on je ten, čo leží na chrbte. Uvidíme či nakoniec cúvne a dojedná nejaký kompromis s Matovičovím hovorcom Hegerom, alebo jeho pokus o politické rošády sa skončí tak, že si Matovič a Kollár podelia Sulíkove ministerstvá medzi sebou (minister Sulík, minister Korčok, minister Gröhling, ministerka Kolíková).

Nemyslím si, že sa týmto krokom podarí Sulíkovi poštvať poslušného Hegera proti svojmu šéfovi Matovičovi (resp. vyššej moci v pozadí strany OĽaNO).

Nezabúdajme, že teraz sa rozhádali pre peniaze v štátnom rozpočte, ale v konečnom dôsledku tie peniaze ich od začiatku spájajú a sú pre nich tým najhlavnejším dôvodom ich spolupráce za akýchkoľvek podmienok, vrátane sebastrápňovania. Nezabúdajme na obrovský balík peňazí s názvom Plán obnovy.

P.S.: Toto politické divadlo sa hodí teraz hlavne médiám hlavného prúdu v rámci letnej uhorkovej sezóny. Namiesto sledovania tohto cirkusu sa radšej zamerajme na centrálny register zmlúv prípadne vestník verejného obstarávania.