Ďalšia „atomofka“ od Matoviča

14. mája 2023, Slavěna Vorobelová, politické dianie

Nie je tomu tak dávno, čo kráľ populizmu Matovič sľuboval 500€ „atomofku“ každému občanovi za účasť vo voľbách, čo samozrejme odprezentoval verejnosti a poslancom NR SR tak, že v žiadnom prípade sa nejedná o kupovanie si hlasov a je to len pomoc pre ľudí. Každému príčetnému človeku je jasné, že je to skoro ako volebná korupcia. Tento populistický návrh zákona mu však neprešiel a zostali mu už len tie povestné medové fúzy, ktoré teraz bude voličom ťahať popod nos a svojim britkým jazykom bude osočovať poslancov, ktorí si zachovali triezvy rozum a odmietli tento jeho pokus o volebný podvod.

Ako inak, Matovič sa naďalej snaží Slovensko bombardovať svojimi populistickými „atomofkami“ a chce odpúšťať dane vo veľkom. Tentokrát však neútočí občanom na ich občianske a demokratické práva, ale predložil návrh zákona, ktorým chce vo veľkom odpúšťať dane matkám a mladým ľuďom do 25 rokov. Samozrejme, ľúbivá a citlivá téma vzhľadom na to, že dopady inflácie a zdražovania doliehajú na čoraz väčší počet ľudí a rodín. Lenže, takéto opatrenia typu jednou rukou Matovič dáva a druhou rukou iná časť štátnej a verejnej správy berie, primárne matkám a mladým rodinám nepriaznivú finančnú situáciu nezmenia, ale iba si tak kráľ populizmu Matovič vylepší svoj pošramotený imidž a oblbne zopár voličov v nadchádzajúcich voľbách.

V dôvodovej správe predkladaného návrhu zákona Matovič uvádza:

Matky bez daní.
Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, vedia, že spoločnosť ich za roky venované výchove detí odmení tým, že budú mať výrazne nižšie platy ako muži a ženy bez detí. Návrhom zákona túto krivdu naprávame tým, že matky detí do 15 rokov nebudú platiť zo svojej mzdy daň z príjmu. Návrh zákona určuje pre tieto matky špeciálnu výšku nezdaniteľnej časti mzdy, čo ich oslobodí od platby dane z príjmu do výšky cca 2 tisíc eur mesačne v hrubom. V prípade vyššieho príjmu matky, z príjmu presahujúceho cca 2 tisíc eur mesačne, z neho už matka daň príjmu platiť bude musieť.

Mladí bez daní.
V prípade, ak je daňovníkom mladý človek, ktorý nedosiahol vek 25 rokov, návrhom zákona ho oslobodzujeme od platenia dane z príjmu. To znamená, že mladí ľudia budú môcť od 15 rokov počas nasledovných desiatich rokov pracovať bez platenia dane z príjmu, čo bude motivovať mladých ľudí zostať žiť a pracovať na Slovensku. Návrh zákona určuje pre týchto daňovníkov špeciálnu výšku nezdaniteľnej časti mzdy, čo ich oslobodí od platby dane z príjmu do výšky cca 2 tisíc eur mesačne v hrubom. V prípade vyššieho príjmu daňovníka, z príjmu presahujúceho cca 2 tisíc eur mesačne, z neho už daňovník daň príjmu platiť bude musieť.

P.S.: Len zabudol dodať, že táto “atomofka” by urobila dieru do štátneho rozpočtu skoro vo výške pol miliardy eur. Miliarda sem, miliarda tam, veď zadlžíme Slovensko ešte viac a posledný nech zhasne alebo po nás potopa. Ale ako marketingový kráľ si určite zaslúži ocenenie, lebo isto sa nájdu jedinci, ktorí mu na tento “lacný” trik znova naletia.