Amatéri zo Sme rodina s pochybnými školami a titulmi

1. júla 2020, Slavěna Vorobelová, politické dianie

Predseda parlamentu má problém. S titulom či bez neho. Ten problém je skôr morálneho rozmeru. A zároveň ďalšie otázniky vyvolávajú aj členovia vlády či vysokí štátni predstavitelia.

Rezort práce je ozaj kuriózny (https://slavena.blog.pravda.sk/2020/06/26/bakalari-ovladli-rezort-prace/ ). Neprišlo by sa na to, nebyť nenaplnených ambícií pár dňovej splnomocnenkyne pre rodiny, Petry Krištúfkovej. Tej, ktorá tiež klamala, keď tvrdila, že s Kočnerom ju nič nespája. Ten však tvrdil na poslednom súdnom pojednávaní úplne niečo iné. Len médiá tomu už nevenujú žiadnu pozornosť, aj keď by mali, keďže dotyčná je podpredsedníčkou parlamentného výboru pre sociálne veci a sedí aj v komisii na posudzovanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu humanitárnej pomoci a SOS dotácie pri Ministerstve práce. Možno si to médiá nechávajú na uhorkovú letnú sezónu.

Najviac však prekvapuje štýl riadenia ministra práce Bc. Krajniaka. Na pondelok, t.j. 29. júl 2020 o 13.00 hod. v kancelárii ministra bolo zvolané pracovné rokovanie hlavných inšpektorov práce s ministrom, kde si mali hlavní inšpektori práce (teda riaditelia jednotlivých krajských inšpektorátov) pripraviť návrhy na zmenu vybraných zákonov. Ozaj sa niektorí aj pripravovali, pretože verili, že slušnosť a odbornosť je krédom tejto vlády. No bohužiaľ ostali sklamaní a rozčarovaní. Pracovné rokovanie sa nekonalo. Hnali sa totižto z každého krajského mesta do Bratislavy po ODVOLACÍ dekrét. Toto je tá slušnosť a odbornosť. Čistky v podaní Sme rodina prebiehajú aj takto. Zároveň si v ten istý deň prebrali dekréty o menovaní noví riaditelia, ktorých navrhla Bc. Hedviga Machayová, šéfka Národného inšpektorátu práce, kandidátka do NR SR a nominantka Sme rodina. Čo čert nechcel, zabudli si mocipáni s Bc. titulmi prečítať zákon. Dvaja z nových budúcich hlavných inšpektorov hneď v utorok museli menovací dekrét vrátiť – konkrétne Mgr. Ostrožanský z Inšpektorátu práce Trnava a Ing. Hruška z Inšpektorátu práce Prešov. Pretože nestačí len správna stranícka príslušnosť, ale aj povinná 5 ročná prax inšpektora práce. To však akosi „top manažmentu“ Národného inšpektorátu práce pri predkladaní návrhov na vymenovanie uniklo. V utorok sa však našli rýchlo v strese nové kádre. Amaterizmus a diletantstvo v priamom prenose. Smeje sa celá sústava inšpekcie práce, ale čo už. Aj takto vyzerá odbornosť v podaní Borisa Kollára a Sme rodina. Nechajme sa prekvapiť výsledkami. Ale už teraz na plnú hubu avizujú prepúšťanie a zbavenie sa všetkých, ktorí pracovali za vlád Smeru.

PS: Pán premiér, toto je tá vláda odborníkov, že si zodpovední nevedia prečítať ani pár stránkový zákon o inšpekcii práce?! Teraz v čase koronakrízy a zvyšujúcej sa nezamestnanosti sa má inšpekcia práce oslabiť? Práve naopak, teraz je potrebné ju posilniť a nie zdecimovať, pretože, kto bude v týchto zlých časoch chrániť práva zamestnancov? Ale Vás asi obyčajný zamestnanec nijako nezaujíma…