Založ si blog

Pravdu si môžu kúpiť len bohatí

Vyhodia vás z práce a máte pocit, že zamestnávateľ nekonal práve podľa zákona, nedostali ste na dovolenke to, čo ste podľa zmluvy mali, máte spor so susedom, obrali vás o byt či pozemky alebo štátna inštitúcia vašej firme, resp. vám ako súkromnej osobe uložila pokutu? Domáhať sa svojich práv môžete na súde. Ten je v mnohých veciach jediná kompetentná inštancia, ktorá môže rozhodnúť na koho strane je pravda. Tá však na Slovensku nie je zadarmo!

Ísť do poväčšine niekoľkoročného sporu s niekým, koho zastupuje armáda právnikov nie je ľahké a či to zvládnete bez právneho vzdelania a skúseností z prekrúcania paragrafov je otázne. Takže nič iné vám nezostáva, len siahnuť po službách profesionálov. Nájsť si právnika, resp. advokáta nie je nič zložité. Stačí len pár klikov na internete a môžete si vyberať. Ešte treba dúfať, že to s nimi nefunguje ako s lekármi špecialistami. Teda, že majú množstvo klientov a žiadne voľné kapacity. Ďalej by ste si mali pripraviť dostatok voľných peňazí, množstvo energie a trpezlivosti. Domáhať sa pravdy na súde je totiž drahý šport. Za jeden úkon u právnika zaplatíte aj 80 eur a viac. Čo by sa nezdalo až tak veľa, ale nie je to jednorazový poplatok. Takýchto úkonov je totiž treba viac. Kde na to vziať? Právne spory nie sú žiadna hra na istotu. Aj keď ste presvedčený, že pravda je na vašej strane a všetko tomu aj nasvedčuje, no víťazstvo isté nemáte. Naše súdy teda veľkou dôveryhodnosťou neoplývajú. Nastane deň rozhodnutia a ups, prehrali ste. Môžete prísť aj o tisícky eur. Začnete si tak študovať ako sa vyhlasuje osobný bankrot. Aj toto nám priniesli roky vlády sociálnej demokracie. Človek radšej sklopí uši a podriadi sa neprávu. O žiadnom súdnom spore radšej ani neuvažuje.

Pravda totiž v dnešnej dobe patrí poväčšine len bohatým a ľudia s bežným platom sa jej často nemôžu domôcť, lebo na to nemajú. To ešte neberiem v úvahu lehoty, keď konečného verdiktu súdu sa možno poniektorí ani nedožijú. A takto si tu krásne na tom Slovensku žijeme. Základ, že problémy v súdnictve, zdravotníctve, školstve atď. roky prehliadame a ministri riešia v prom rade kde, čo nakúpiť a ako obabrať verejné obstarávania, aby sa ušlo „našim ľuďom“. Veď z vyriešenia skrátenia lehôt alebo úpravy poplatkov pre nízko-príjmové skupiny obyvateľstva by sa nikomu nič neušlo. Ak nezačne fungovať súdnictvo, prokuratúra, polícia, zbytočné sú nám aj úrady na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, akurát maličká nálepka na obrovskú dieru v systéme. Riešenia existujú, len sa treba učiť od lepších a nehľadieť len na biznis v jednotlivých rezortoch.

Aké sú Vaše skúsenosti, pustili by ste sa v dnešnej dobe do súdneho sporu?

 

Ak nie je ustanovené inak, základná sadzba tarifnej odmeny za jeden úkon právnej služby z tarifnej hodnoty je

 

do 165,97 eura 16,60 eura,
   
nad 165,97 eura do 663,88 eura 16,60 eura
+ 1,66 eura
     za každých aj začatých
prevyšujúcich   sumu
33,19 eura
165,97eura,
   
nad 663,88 eura do 6 638,78 eura 41,49 eura
+ 9,96 eura
     za každých aj začatých
prevyšujúcich sumu
331,94 eura
663,88 eura,
   
nad 6 638,78 eura do 33 193,92 eura 220,74 eura
+ 16,60 eura
     za každých aj začatých
prevyšujúcich sumu
1 659,70 eura
6 638,78 eura,
   
nad 33 193,92 eura 486,29 eura
+ 6,64 eura
     za každých aj začatých
prevyšujúcich sumu
3 319,39 eura
33 193,92 eura.

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.