Založ si blog

Slovensko sa musí pripraviť na zmenu klímy predovšetkým lokálne

Klimatické zmeny sú vážny problém, ktorý si uvedomujú mnohí z nás, o tom netreba chodiť rečniť do USA. Aj moja generácia si pamätá, že v časoch nášho detstva, keď bolo v lete 32 stupňov, pociťovali sme to už ako extrémnu horúčavu.  Dnes takúto teplotu vnímame už ako mierne ochladenie.

V médiách sledujeme ako sa topia ľadovce, medvede sa boria namiesto v snehu v piesku a na náš svet sa rúti podľa všetkého katastrofa. Vedci sú vo svojich odhadoch čoraz pesimistickejší. Na klimatickom samite sa 77 krajín, vrátane Slovenska, zaviazalo byť uhlíkovo neutrálne do roku 2050. Chýbajú však obrovskí znečisťovatelia. Slovensko v rámci EÚ sa môže len hrať na boj proti klimatickým zmenám, keď veľký hráči ako Čína, USA či India na tieto pravidlá nepristúpia.

Čo však môžeme urobiť my, na Slovensku? Vážne nestačí, že si namiesto igelitky kúpime hipsterskú plátenú tašku, siahneme po uhorkách bez plastového obalu, umyjeme nejaký plastový obal a potom letíme dvakrát v roku lietadlom na druhý koniec zemegule. Treba sa nato však pozerať aj trochu z iného uhla, teda čo dokážeme urobiť s väčším efektom a najmä pre Slovensko. Môžeme zlepšiť stav v našej krajine. Taký národný pohľad.

Naša krajina má skvelú polohu, patríme k najlesnatejším štátom aj napriek k drancovaniu, máme pohoria aj nížiny a pomerne veľké zásoby vody. Nemali by sme sa však na to spoliehať, ale začať myslieť na budúcnosť. Musíme sa zamerať na zalesňovanie našej krajiny odolnejšími druhmi drevín a zamedziť výrubom. Či už v mestách alebo mimo nich. Ďalším krokom je udržanie vody na našom území. Táto tekutina bude pravdepodobne v budúcnosti veľmi vzácna. Slovensko by z toho malo vyťažiť. S tým súvisí aj prepracovanie systému zavlažovania v poľnohospodárstve. Tu netreba vymýšľať žiadnu teplú vodu, len obnoviť to, čo za socializmu skvele fungovalo. Treba zachovať biodiverzitu, chrániť pôvodné druhy zvierat na našom území a pripraviť sa na príchod nových. Dostatočné zalesňovanie, vodné zdroje a pripravené poľnohospodárstvo by našej krajine pomohli zvýšiť šance v boji proti klimatickým zmenám. V tomto prípade nech bojujú veľkí hráči globálne, ale my sa pripravujme radšej lokálne.

A niečo pre lepšie pochopenie, čo môžeme urobiť a prečo https://www.youtube.com/watch?v=GAxUQRLZfyQ

Zaujímavé názory na Grétu https://www.youtube.com/watch?v=gh-w28o4sx8

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.