Založ si blog

Poľsko ako trójsky kôň USA

Určite mnohí z Vás zachytili správu o poškodení podmorských plynovodov Nordstream 1 a 2, niektorí možno aj zachytili fotografiu zemného plynu vyvierajúceho na morskej hladine (veľkosť kruhu na fotografii je v priemere cca 600 m). Otázku či išlo o nešťastnú náhodu v rovnakom čase na obidvoch potrubiach a na viacerých miestach si snáď klásť ani nemusíme, nakoľko každému príčetnému je jasné, že sa o žiadnu náhodu nejednalo. Čo sa dá logicky vyvodiť aj z reakcie čelných predstaviteľov Ruska, EÚ či napr. Poľska. Samozrejme, mentálni kaskadéri s hlavami vypláchnutými americkou propagandou za vinníka označili dokonca rovno aj samotné Rusko, čo odporuje akejkoľvek logike, keďže na zastavenie toku plynu cez predmetné plynovody by im stačilo otočiť kohútikmi a tok plynu by sa zastavil a možné nezvratné poškodenie potrubného systému určite nie je v záujme samotného Ruska, ktoré by samo sebe takýmto krokom zobralo možnosť obnoviť tok plynu do Nemecka a ďalej do EÚ. Na koho teda padá podozrenie zo spáchania tejto nepriateľskej akcie hlavne voči Rusku a Nemecku?! Verím, že príčetným ľuďom je jasné, kto je tým hlavným podozrivým. Rusi niečo tušia a možno rovno aj vedia, pretože EÚ odkázali, aby s USA zaobchádzali ako s podozrivými z tejto sabotáže. Ruská diplomacia uviedla, že bývalý poľský minister zahraničia už označil USA za stranu, ktorá stojí za zjavnou sabotážou. Radoslaw Sikorski má dobré spojenie s washingtonskými elitami vďaka svojmu zamestnaniu v rôznych think-tankoch (taká poľská verzia “vlastizradcu” a kolaboranta ako u nás Jaro Naď).

„Nechápem to. Europoslanec Sikorski poďakoval USA za to, čo sa stalo,” napísala na sociálne siete hovorkyňa ministerstva zahraničných veci RF Maria Zakharová, odvolávajúc sa na reakciu Sikorského, ktorý na Twitteri zverejnil fotografiu miesta, kde došlo k výbuchom, so slovami: „Ďakujem, USA.“ Incident opísal ako „špeciálnu údržbu“. Sikorski dodal, že „neexistuje nedostatok kapacity plynovodov na prepravu plynu z Ruska do západnej Európy, vrátane Nemecka,” pričom odkazuje na pozemný plynovod Jamal – Európa, ktorý vedie cez Bielorusko a Poľsko. Po poškodení sústavy Nordstream bude ruský prezident Vladimir Putin „musieť hovoriť s krajinami, ktoré kontrolujú“ alternatívnu cestu na obnovenie dodávok, predpovedal. A komu to ešte nestačí, že europoslanec Sikorski ponúkol alternatívu v obnovení toku ruského plynu cez momentálne odstavený plynovod Jamal, tak ďalšou zhodou náhod je to, že súbežne s touto sabotážnou akciou, vraj neznámeho páchateľa, Poľsko avizovalo spustenie vlastnej plynovej sústavy z Nórska s kapacitou 10 miliárd m³ ročne. Tiež Poľsko dlhodobo presadzuje alternatívu v podobe LNG, keďže má vybudované aj nevyhnutné terminály a nedávno sa dokončila aj plynová prepojka na Slovensko. A ešte taká maličkosť, väčšine asi neznáma, realizácia amerického energetického projektu Trojmorie pod vedením práve Poľska naberá čoraz zjavnejšie kontúry, už len zrealizovať „návrat“ území západnej Ukrajiny do Poľska a plán bude splnený.

Ako sa to dotkne Slovenska?! Čo sa týka zemného plynu, tak Slovensko je plne závislé od dodávok zo zahraničia, dnes primárne z Ruska, čo mnohí „odborníci“ považujú za problém a riziko, pretože vraj prezident Putin používa zemný plyn ako prostriedok destabilizácie a vydierania štátov EÚ, vrátane nás. No ja som zatiaľ žiadne vydieranie zo strany Ruska voči Slovensku nezachytila. Každopádne, bežného občana SR ani tak nezaujíma pôvod a dodávateľ plynu ako ho prioritne zaujíma jeho cena a objem. Všetky hlasné trúby, doslova trúby, na jednej strane vrieskajú aké je nebezpečné byť závislý od ruského plynu, na druhej strane nás tlačia do závislosti od amerického LNG, nórskeho plynu pod kontrolou Poľska či za chvíľu možno do ruského plynu tiež pod kontrolou Poľska, keďže ako som citovala vyššie, plynovod Jamal je k dispozícii a nikomu očividne nevadí, že cez neho by mal prúdiť práve ten „zlý“ ruský plyn. Biznis je biznis.

Šikovnej mysli určite neuniklo, že problém nie je ruský plyn, ale problém, resp. bývalý problém je strategické pripojenie nemeckého priemyslu na ruské zdroje obchádzajúc dolárový finančný systém. Američania nepotrebujú konkurenciu v podobe EÚ pod vedením Nemecka, totižto ich novým koňom na starom kontinente sa stalo poslušné Poľsko, ktoré sa stane energetickou veľmocou EÚ. A je otázkou času, kedy sa plynovod Bratstvo smerujúci na Slovensko cez územie Ukrajiny v dôsledku nejakej havárie či výbuchu odstaví.

Reakcia Ruska určite na seba dlho nenechá čakať a odvetný útok za zničenie plynovodov Nordstream príde ako inak v nečakanom čase a na nečakanom mieste. Ale trúfnem si tipnúť, že ten úder by mohol byť nejaký potopený LNG terminál pri Poľsku.

P.S.: Mocenské boje veľmoci prebiehajú nonstop a Slovensko v tejto chvíli plní len úlohu užitočného idiota, čo tam po jeho občanoch. Môžeme asi len šúchať nohami a modliť sa, aby sme neboli prvým obetným baránkom Západu.

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.