Založ si blog

Rusko a Čína ako kati dolára

Návšteva čínskeho prezidenta v Moskve, ktorá je predovšetkým o upevnení strategického partnerstva medzi týmito štátmi a pokračujúceho sa zbližovania medzi nimi, stojí za povšimnutie, pretože práve v Moskve sa v najbližších dňoch rozhodne o tom, akým smerom svet vykročí. Jedno je isté, USA ako svetový policajt a hegemón za zahanbujúceho skučania a agresívneho kopania pomaly, ale isto končí. Isté však nie je či to pôjde po dobrom, alebo po zlom, či sa lokálny konflikt na Ukrajine skončí, alebo či prerastie do celosvetového rinčania zbraní. Rusko a Čína sú však v tom spolu, predsa len majú spoločný cieľ. A to je ukončenie hegemónie USA, vytvorenie nového multipolárneho svetového poriadku, ukončenie nezmyselných vojnových výprav amerického vojensko-priemyselného komplexu za cudzou ropou a ukončenie dominancie dolára ako svetovej rezervnej meny. A že sa to naozaj aj deje, sa dá vyčítať aj z toho, že bankové systémy USA a EÚ sa začínajú rúcať, trhy znervózneli a svet začína hľadať alternatívu k doláru. Hlavne, čo sa týka obchodu s Ruskom, kľúčoví odberatelia prechádzajú na vzájomné zúčtovanie v národných menách a dávajú doláre bokom. Možno sa to zdá ako nepodstatná banalita, lenže toto sú smrteľné rany pre kontrolu svetového finančného trhu práve Spojenými štátmi americkými, ktoré pomocou dolárových transakcií dokázali „riadiť“ svet a svetový obchod. Každý musel poslúchať, ak sa nechcel dostať na sankčný zoznam. Samozrejme, tu panovala a aj panuje patričná svojvôľa Spojených štátov amerických a ich jednostranných, doslova teroristických aktivít a porušovania medzinárodného práva, ktoré sú dodnes hlavnými hlasnými trúbami západnej propagandy ospravedlňované ako šírenie slobody a demokracie.

Svet sa však nezadržateľné mení a práve prehlbovanie spolupráce medzi Ruskom a Čínou a ďalšími členmi BRICS+ je tou hybnou silou, ktorá sa už dnes javí ako mocenská protiváha proti jednostrannej „spravodlivosti“ určovanej Západom.

Západ je akosi vystrašený zo spolupráce Číny a Ruska, veď nie tak dávno sa západné publikum smialo a vytešovalo, že Rusko prehralo, končí a rozpadne sa na malé republiky. Ale to bola očividne len nehorázna propaganda, ktorá mala len odvrátiť pozornosť občanov od toho, čo sa v skutočnosti naozaj deje a že práve Západ je tým rúcajúcim sa domčekom z karát. Dôkazom čoho je napr. aj to, že taká vojenská a ekonomická veľmoc, akou sú USA, sa dnes snažia tento kurz celosvetových mocenských zmien zvrátiť aj tak, že taký malý a bezbranný štátik v srdci Európy, ako je Slovensko, cez svojich lokajov ženú do vojny proti Rusku v snahe rozšíriť tento lokálny konflikt na konflikt rovnajúci sa 3. svetovej vojne. A tu si treba uvedomiť, ktorí sú tí zlí a ktorí sú tí dobrí. Kto provokuje a kto sa snaží zabrániť vzniku ďalšej svetovej vojny. História píše, že USA už raz svoju hospodársku krízu dokázali odvrátiť rozpútaním svetovej vojny, ktorá sa zapísala do histórie ľudstva ako ten najkrvavejší ozbrojený konflikt. Verme, že sa im to nepodarí znova, aj keď ich snaha je nespochybniteľná.

P.S.: V každej vojne trpia hlavne nevinní, a preto netreba hľadať spôsoby ako predlžovať boje, ale ako ich ukončiť a nastoliť mier.

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.