Založ si blog

Keď sa minister obrany Gajdoš snaží svojimi „skvelými“ nápadmi vyrovnať kapitánovi

Minister obrany Peter Gajdoš za SNS mení brancom výstroj. Pravdou je, že rozoznať vojaka od civila v maskáčoch je veľmi ťažké. Rezort obrany chce zabrániť hlavne rôznym skupinám, ktoré cvičia v našich lesoch, prípadne v minulosti prednášali po školách, aby v nich ľudia nevideli príslušníkov Ozbrojených síl SR. Myšlienka to nie je zlá, len jej realizácia je klasicky v SNS štýle. Teda veľký efekt predpokladám neprinesie.
Ako uvádza ministerstvo obrany: „ V prípade schválenia zákona bude zakázané nosenie uniformy so súčasnou potlačou (vzor 2007 DP-LES), ako aj akejkoľvek jej časti samostatne, a to aj v prípade odstránenia štátneho znaku, či špecifických znakov.“ Zjednodušene povedané, nosiť také isté maskáče, ako majú dnes naši vojaci, bude zakázané a za takýto priestupok bude hroziť pokuta do 500 €.
Takže rybári, poľovníci, milovníci turistiky či akčných hier, ktorým visí v skrini takýto odev, snažte sa ho rýchlo do mája ešte poriadne využiť, lebo potom vám už bude nanič. A teraz k účelu tejto novinky. Ministerstvu ide hlavne o obmedzenie aktivít takzvaných slovenských brancov. Chce im zabrániť, aby navonok nevyzerali ako naše regulárne ozbrojené sily.
Pozrime sa, čo ich teda čaká po prijatí zákona. Chlapci zmenia výstroj. Bude ich to síce stáť nejaké to euro, ale čo už, veď predsa v živote nie je nič zadarmo. A keď vymenia u nás používaný vzor 2007 za americké, nemecké či maskáče akejkoľvek inej armády, iste sa budú od tých našich veľmi líšiť. Keď budú pochodovať lesom oblečení v najnovších maskáčoch s ukrajinským vzorom, iste nebudú vyzerať ako vojaci, ale bude jasné, že sú to civilisti?! Každá babička či človek bez znalosti o výstroji vojakov OS SR sa iste vyzná v tom, aký je rozdiel medzi vzorom v maskovaní a strihu odevu našich vojakov a maskáčoch pochádzajúcich z iných krajín. Alebo žeby nie a pre väčšinu z nás sú všetky takéto odevy skoro rovnaké? A ľudia v nich oblečení v konečnom dôsledku budú či už sa to SNS vedeniu ministerstva obrany páči, alebo nie, vyzerať opäť ako vojaci!
Teda, aký je vlastne účel tohto legislatívneho opatrenia? Opäť niečo síce Gajdoš vymyslel, asi v dobrej viere, ale výsledok bude v konečnom dôsledku s nulovým efektom. Len SNS zbytočne vytiahne ľuďom z peňaženiek ďalšie eurá.

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.