Založ si blog

Jedinečnej plne organizovanej rusínskej škole hrozí zánik! Výzva premiérovi a ministerke školstva!

V obci Klenová máme raritu, ktorú je potrebné ochrániť a nie zlikvidovať a zdevastovať. Čoby iné štáty dali za to, aby také niečo mali na svojom území?! No Slováci, resp. slovenská vláda, ktorá je zodpovedná za stav nášho školstva na čele s nominantkou SNS Lubyovou má zjavne opačný postoj.

Na základnej škole s ročníkmi 1-9, ktorú navštevuje 63 žiakov v malej obci Klenová v okrese Snina je vyučovacím jazykom rusínština, no vyučujú aj ruský jazyk. Vyučovací proces zabezpečuje 9 pedagógov. Nebolo by na tom nič pozoruhodné, kebyže sa nejednalo o takmer vyhynutý druh, takého dinosaura medzi školami.

Príčinou tohto devastačného stavu je nesprávne financovanie základných a stredných škôl, teda dobre známe normatívy na žiaka. Škole v novom školskom roku bude chýbať cca 50 000 eur v rozpočte, čo znamená, že škola musí prepustiť 2 pedagógov, pričom nemá vykryté ani peniaze na odstupné. To, že sa zvyšovala minimálna mzda, teda minimálne mzdové stupne, pribudli rekreačné poukazy a ďalšie parlamentom schválené novinky a zmeny, mali vplyv aj na mnohé školy. Bohužiaľ to už pán Danko, Fico, Bugár nedomysleli, aký to bude mať konečný dopad práve na tieto bohom zabudnuté obce či mestečká.

Pán Bugár sa hrdí, že zastáva menšiny, toto je ukážka z praxe. Asi tak, že zlikvidujeme aj to málo, čo funguje.

Pochádzam z rusínskej rodiny od Svidníka, no vyrastala som v Humennom, teda v regióne, kde podľa bývalého premiéra nič nie je. Je mojou psou povinnosťou upozorniť, že máme na východe raritu. A to ľudí, ktorí nezabudli a nezabúdajú na svoje korene, na svoje dedičstvo, kultúru a tradície!

Je smutné, že v dobe, kde zo štátneho rozpočtu miznú milióny či miliardy na nezmyselné tendre a projekty, nevie vláda a štát nájsť 50 000 eur. Teda drobné omrvinky na niečo veľké a prospešné, za čo nám poďakujú ďalšie generácie. Či najprv si to zdevastujeme a potom cez eurofondy vytvoríme zo zlikvidovanej školy múzeum za milióny?!

Márne riaditeľka školy písala list ministerke školstva, ale aj premiérovi. Kým nevyvoláme mediálny tlak, veci sa zjavne nepohnú. Mimovládne organizácie mlčia, pretože nie je to americké a nie je to cool nejaká rusínština či ruština. Ale je to časť našej identity, našej histórie, nášho kultúrneho dedičstva.

Je to exkluzívna vzdelávacia ustanovizeň, o to viac by malo štátu záležať na tom, aby takúto školu podporil, aby mohla fungovať naďalej. Aby nám nikto nevytrhol srdce z hrude.

Vyzývam všetkých ľudí, aby sa pridali a podporili túto výzvu či už zdieľaním alebo inou formou podpory, aby sme bojovali s týmto korupčno-zločineckým systémom, ktorý nehľadí na potreby bežných ľudí v regiónoch na východe Slovenska, ale len na vlastné vrecká!

Pán premiér, pani ministerka, milí politici, nie divadlo v Národnej rade SR zaujíma ľudí, ale konkrétne kroky v konkrétnom prípade!!!

PS: Ja Ruyn byl, jesm i budu!

https://www.youtube.com/watch?v=QLn_PEc9v9E

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.