Založ si blog

Aby veľkohubý Matovič nebol stíhaný za krivé obvinenie

Totalitný režim v podaní Matoviča alebo padni komu padni

V čase prebiehajúcej celosvetovej pandémie, ktorá je tou najrozsiahlejšou za posledné roky, boli do praxe zavedené rôzne celoštátne bezpečnostné opatrenia a obmedzenia, na ktoré sme doteraz neboli zvyknutí. Niektoré štátne procesy sú pre nás novinkou, avšak nie je to nič prekvapivé, nič výnimočné. Situácia si to vyžaduje. Medzinárodný, aj domáci obchod v obmedzenom režime beží aj počas pandémie a ekonomické pravidlá trhovej ekonomiky nejaký koronavírus nezmení a ani nezruší. Keď rastie dopyt pri obmedzenej ponuke, tak výsledkom je aj nárast ceny. Pri nárazovom raste dopytu, na ktorý nedokáže reagovať ponuka (dostatočná výroba) napr. po zdravotníckom materiáli a vybavení, tak je logické, že podnikatelia v dôsledku maximalizácie svojho zisku uprednostnia v uspokojení potrieb práve zákazníka, ktorý ponúkne najvyššiu cenu. Z toho logicky vyplýva, že trhová cena po daných produktoch celkovo narastie. Je to úplne normálny jav v prostredí voľného trhu. To by vládna koalícia, ktorá má k dispozícií „najpovolanejšieho“ ekonóma Sulika, mala ovládať a odrapotať aj o polnoci v polospánku.

Pán premiér Matovič zabudol, že už nie je opozičný poslanec, ktorý len vykrikuje z poslaneckej lavice a šaškuje mimo nej, ale má sa prinajmenšom aspoň tváriť, že je štátnik. Je totižto PREMIÉR Slovenskej republiky so všetkým,  čo k tomu patrí, teda aj vystupovaním. To, že nepozná všetky zákony a procesy v štátnej správe sa dá odpustiť, veď nikto to od neho ani nečaká. No nedá sa odpustiť jeho primitívne správanie a vystupovanie. Narážam na prípad riaditeľa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Nejdem ho obhajovať ani lynčovať.

Je však neprípustné od stola obviniť človeka a mediálne ho „zavraždiť“ bez toho, aby na to pán premiér mal adekvátne dôkazy. Mávať pár papiermi nestačí. Viete pán premiér, koľko trvá kontrola procesu verejného obstarávania??? Ak nie, opýtajte sa napríklad Najvyššieho kontrolného úradu alebo Úradu pre verejné obstarávanie. Netrvá ani hodinu, ani deň a ani týždeň. Na začiatok stačí možno zákon o kontrole v štátnej správe (https://www.epi.sk/zz/1996-10).

To, čo predviedol pán Matovič na tlačovke po návšteve Správy štátnych hmotných rezerv SR bolo len primitívne politické divadlo, kde si neuvedomil následky a dopady svojho konania. Pretože sa môžeme domnievať, že budú padať žaloby a možno aj žaloby veľkých nadnárodných spoločností voči nie Matovičovi, ale voči Slovenskej republike.

Pán premiér bol dlhé roky opozičným poslancom NR SR, isté obdobie však aj poslancom vládnej koalície. Žeby platilo pravidlo zlodej kričí chyťte zlodeja? Nestačí len kričať a ukazovať, že ten kradne, henten kradne, všetko sú to mafiáni, zlodeji….to situáciu nevyrieši. Koľko prípadov, na ktoré upozornil pán Matovič skončilo potrestaním vinníkov?

Nalejme si čistého vína. Nestačí ukazovať, že ten a ten je zlodej! V prvom rade je potrebné zmeniť zákon o verejnom obstarávaní, zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov, zaviesť preukazovanie pôvodu majetku aj rodinných príslušníkov poslancov a vysokých štátnych úradníkov, samozrejme sfunkčniť súdnictvo a činnosť policajného zboru či prokuratúry. To všetko musí prejsť zásadnou zmenou systému, a nielen výmenou poslušných figurantov. Predpokladám, že dôležité sú aj zmeny trestného zákona. Taký zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti je len ďalší výsmech ľuďom, ktorí sa rozhodli poukázať na protispoločenskú činnosť v domnienke, že sú chránení. Tento zákon akurát dobre slúži na odhaľovanie „nie našich“ ľudí.

Systém je zlý a umožňuje „kradnúť“ v súlade so zákonom. Šikovní právnici za slušnú odmenu expresne rýchlo vymyslia alibi pre svojich klientov: „Oni nekradnú, oni nelúpia, oni postupujú v súlade so zákonom (deravým zákonom).“

Mám tušenie, že aj pán Kajetán Kičura nespáchal nič protizákonné. Postupoval podľa všetkého len v súlade so zákonom. So zákonom, ktorý je bohužiaľ zlý a nedokonalý. A ten umožňuje nadceňovať zákazky, bohužiaľ aj v miliónoch eur a taktiež umožňuje obchodovať so spriaznenými firmami. Stačí len poznať legislatívne diery. A na tie diery ste mali ako opozícia poukazovať práve Vy! Ale to by ste ich potom sami nemohli využívať.

Áno, je potrebné prešetriť všetky podozrivé nákupy a vyvodiť zodpovednosť, ale v prvom rade by bolo potrebné posilniť kontrolné orgány a zmeniť legislatívu. Podozrivých nákupov je určite mnoho a to v každom rezorte.

Môj pohľad vychádza len z tlačovej konferencie Igora Matoviča, Kajetána Kičuru, mojich skúsenosti na odbore kontroly v štátnej správe a štatútu chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti.

PS: Pán „samozvaný samosudca“ Matovič som veľmi zvedavá či pán Kajetán Kičura bude odsúdený za to, z čoho ste ho obvinili v priamom prenose. Ak nie, budete len hanbou Slovenska. Padni komu padni by malo platiť v každom prípade. Ale zatiaľ platí prezumpcia neviny. Ešte ste to s Vašou ústavnou väčšinou nezmenili, tak sa podľa toho chovajte. Vy si demokratické princípy zjavne mýlite s totalitným režimom a diktatúrou. A čo tak vysvetliť napríklad aj majetky Vašej manželky?

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.