Založ si blog

Slabý Matovič = slabý štát

Už vidíme prvé náznaky kolapsu našej ekonomiky. Ohlásené prepúšťanie nábytkárskej spoločnosti, ktorá sa „vyhráža“ vláde, že ak nedostane finančnú injekciu, tak ukončí svoju činnosti a o prácu príde cca 900 zamestnancov. Ak si pozrieme hospodárske výsledky tejto spoločnosti (https://www.finstat.sk/36305073), tak vidíme, že táto spoločnosť mala problémy dávno pred pandémiou. Teda nie je namieste pripisovať avizované prepúšťanie len obmedzeniam kvôli koronavírusu. Spoločnosť so stabilnými ročnými tržbami vo výške cca 70 mil. EUR dlhodobo, by predsa nemala skolabovať za 1 mesiac núteného zatvorenia obchodnej siete a mala by mať finančné prostriedky, ktoré vykryjú takýto výpadok. Nakoľko nepoznáme podrobnosti, všetky okolnosti a informácie čerpám len z uvedeného zdroja finstat.sk, tak nemá zmysel ísť do hĺbky. Nakoľko manažment tejto spoločnosti mohol o svojich problémoch informovať minulú vládu dávnejšie a tá nereagovala dostatočne.
Každá snaha o záchranu slovenskej spoločnosti, ktorá ma dlhodobú tradíciu a je stabilným zamestnávateľom, by nemala byť odignorovaná. Ale treba si uvedomiť, že máme trhovú ekonomiku a štát nemôže garantovať prežitie spoločností, ktoré sa samé dostanú do problémov. Takýto model podnikania, že nezvládnutím riadenia spoločnosti si manažment urobí zo zamestnancov rukojemníkov a začne nimi vydierať štát je odsúdeniahodný. Pripomína to situáciu, keď sa nás Brusel snažil vydierať spôsobom neprijmete migrantov – nedostanete eurofondy! Teraz je to podobná situácia vydierania. Štát nám nedá finančnú injekciu – pripravíme zamestnancov o živobytie. Nie je to však prvý prípad a pravdepodobne sa vynoria ďalšie. Treba tiež brať do úvahy, že im takéto konanie legislatíva povoľuje, čiže nepáchajú nič protiprávne. Či to je však morálne, nech každý posúdi sám.
Štát by sa nemal nechať zastrašovať zo strany podnikateľov a pokusy o takéto vydieranie by mal rázne potrestať. Pretože zamestnávatelia majú riadiť svoje spoločnosti tak, že v prípade situácie ako napr. pandémia, budú tieto spoločnosti maximálne nápomocné štátu, aby sa minimalizovali negatívne dopady na štát plynúce z takýchto situácii. Nie naopak!
Štát nie je opatrovateľka nezodpovedných podnikateľov!
Môj návrh je, keď už teda sme postavení pred „hotovú“ vec a je nevyhnutné zachraňovať nejakú spoločnosť, aby sa ochránil verejný záujem, tak musíme zmeniť veľmi benevolentné pravidlá pre obchodné spoločnosti, ktoré ručia za seba iba do výšky zapísaného vlastného imania. V prvom rade by súkromnú spoločnosť mali zachraňovať jej majitelia, ktorí z nej vyťahujú zisky, a keď teda príde situácia, že požiadajú štát o finančnú injekciu, tak sa najprv preverí finančná situácia majiteľov, zistí sa pôvod ich majetku a ak nejaký majetok majú, tak budú vyzvaní dať v prvom rade finančnú injekciu zo svojich vlastných prostriedkov. Ak odmietnu, tak štát pristúpi k znárodneniu spoločnosti, reštartuje výrobu a následne sa buď rozhodne, že si ju nechá alebo ju predá novým zodpovedným majiteľom. Samozrejme pôvodným majiteľom bude vyplatená súdno-znalecká zostatková cena spoločnosti. Ak majitelia budú ochotní podieľať sa na reštarte spoločnosti a štát bude musieť poskytnúť finančnú injekciu, tak automaticky štát majetkovoprávne vstúpi do spoločnosti a bude dohliadať na riadenie. Takýto majetkovoprávny vstup do spoločnosti by mal byť samozrejmosťou aj v prípade poskytnutia dotácie zahraničnými spoločnostiam, vrátane automobiliek. V prípade dotovania zahraničných výrobcov zastávam názor, že by to nemalo byť na úkor našich domácich výrobcov.
Tých riešení a modelov je samozrejme viac, dá sa o tom viesť siahodlhá odborná debata a v konečnom dôsledku dospieť ku kompromisu medzi všetkými dotknutými stranami.
(pozn. autora: jedná sa o súkromný názor autora, skutočnosti týkajúce sa spomenutej spoločnosti môžu byť odlišné)

PS: Pán premiér, venujte sa akútnym problémom štátu, nie debatovaniu s novinármi na tlačovkách a táraniu o nejakom nezmyselnom blackoute, resp. lepšie povedané lockoute. Slovensko nie je mesto v Číne! Pán Matovič, ak to dokážete, tak začnite riadiť krajinu Vy alebo odstúpte a nezavadzajte tým, ktorí krajinu riadiť dokážu. Už totižto nie ste v opozícii a Váš populistický politický marketing nevyrieši problémy zamestnancov ani zamestnávateľov! Odbory a zamestnávateľské zväzy ignorujete a alibisticky hádžete zodpovednosť na občanov cez pseudoankety a prieskumy, ktoré sa trápne snažíte prezentovať ako demokraciu. Pokojne poberajte plat, Vaša charita nikomu nepomôže, ZODPOVEDNOSŤ je teraz len a len na Vás za osudy nás všetkých!

 

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.