Založ si blog

Politickým milionárom na ľuďoch nezáleží

Ľudia sú jednoducho nepoučiteľní.  V demokratickej spoločnosti je prirodzené rešpektovať výsledky volieb, teda vôľu ľudu. To je fakt. Ale otázka znie inak. Je potrebné rešpektovať výsledky volieb, aj keď ľudia boli oklamaní skrz politický marketing, ktorý stál dokopy milióny eur?! Ľudia naleteli na populistické frázy a prázdne sľuby, mali očakávania o lepších zajtrajškoch, no prišlo však kruté vytriezvenie.

Dôverčiví Slováci stále nepochopili súvislosti ani to, čo politika, geopolitika a geoekonomika je a ako v skutočnosti funguje. Nepochopili, že politickí milionári na čele politických strán a hnutí nikdy nebudú hájiť záujmy bežných ľudí ako napr. živnostníkov, zamestnancov, dôchodcov, atď. Problémy občanov ich vonkoncom nezaujímajú!!! Riešia prioritne seba, svoje prevažne obchodné a mocenské záujmy.

Dôkazom je aj súčasná turbulentná situácia na trhu s energiami, enormné zdržovanie asi už všetkého, cválajúca inflácia, ktorá tu dlho nebola a to všetko ešte na pozadí konfliktu medzi USA a Ruskom, cez nastrčeného prostredníka Ukrajinu.

Podľa Štatistického úradu SR miera inflácie vzrástla v máji 2022 na 12,6 %. Ceny potravín boli medziročne drahšie až o 16,6 %, a to pri všetkých deviatich sledovaných položkách. Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, rastúce ceny mäsa o 16,5 %, chleba a obilnín o 18,8 % a mlieka, syrov a vajec o 17,4 %.  Naďalej  rástli ceny olejov a tukov o 40,1 % a výrazne sme si museli priplatiť aj pri nákupe zeleniny ktorá nás stála o 19,6 % viac ako pred rokom.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v máji medziročne na úrovni 15,6 %. Ceny sa zvýšili za imputované nájomné (aktuálne vyššie o 19,4 %) a pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 20,7 %). Ceny za elektrinu, plyn a tepelnú energiu vzrástli sumárne o 15,7 %.

Stále sme si priplácali aj za pohonné hmoty, tie sa medziročne zvýšili o 36,8 %, ako aj za reštauračné a kaviarenské služby o 13,5 % a ubytovacie služby o 8,3 %. Rástli ceny aj za váhovo menej významné položky ako telekomunikačné služby, odevy a obuv, či pomôcky a služby osobnej starostlivosti.

Index spotrebiteľských cien sa v máji 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov 12,5 %, za nízkopríjmové domácnosti o 12,7 %, za domácnosti dôchodcov o 13,5 %.

V súhrne za päť mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 10,4 % (za domácnosti zamestnancov a za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 10,4 %, za domácnosti dôchodcov o 11,3 %).

Aké účinné opatrenia, nielen tie protinflačné, slovenská vláda na čele s Hegerom prijala, aby pomohla občanom? Najmä tým, ktorí sú ohrození chudobou? ŽIADNE! To smiešne krúžkovné pre deti alebo jednorazové zalepenie očí pár eurami je pľuvancom do tváre všetkým poctivým ľuďom. Stačí sa pozrieť do okolitých krajín. Situáciu zhodnotil aj spravodajský portál Trend, Drahé energie kvôli Putinovi sú nezmysel. Miliardy eur kvôli deštrukcii Európy platia i Slováci.

Stali sme sa obeťami systému a ľudí, ktorí zabudli, že každý pohár môže raz pretiecť. Dnes jedinou únikovou cestou je referendum, aj keď prezidentka už naznačuje, že sa ho opäť pokúsi „demokraticky“ zmariť. Ale čo je viac? Vôľa občanov, ktorí s jasným úmyslom referendum podpisujú a volajú po demisii, teda páde vlády alebo účelovo vykonštruované chyby v referendovej otázke?! Ak už prezidentke a ani súčasnej vláde nestačilo 600 000 podpisov nespokojných občanov, tak verím, že tentokrát to bude omnoho viac a kompetentní konečne pochopia, že táto vláda „špičkových“ odborníkov (Remišová, Matovič, Sulík, Vlčan, Budaj, Milanová, Kolíková, Gröhling, Doležal, Krajniak, Lengvarský, Naď, Korčok, Mikulec) už na Slovensku nemá miesto.

P.S.: Požiadavka občanov na zmenu vlády je opodstatnená. Ľudia neveria súčasným ministrom ani hovorcovi Matoviča Hegerovi. Neveria prezidentke. Neveria politickým milionárom vo vláde a v parlamente. Neveria, že tieto marketingové figúrky a americkí prisluhovači v jednom sú schopní zvrátiť pád životnej úrovne obyvateľov Slovenska. No musia už konečne pochopiť, že je najvyšší čas, aby odišli. Lebo, ak to nepôjde slušnou demokratickou cestou, obávam sa najhoršieho. Nie tak dávno ulica donútila vládu k rekonštrukcii v nádeji na SLUŠNÉ Slovensko, ale nezabúdajme, že vyhasli dva ľudské životy…

Ja som už som hárok podpísala a čo vy?

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.