Založ si blog

Nemecká logika kancelára Scholza

Téma zásobovania zemným plynom sa vzhľadom na blížiacu vykurovaciu sezónu a prehlbujúcu energetickú krízu, ktorá ženie ceny za energonosiče, hlavne zemný plyn, na stále nové a nové historické maximá, čo logicky negatívne vplýva aj na mieru inflácie, sa postupne stáva tou najhorúcejšou témou aj napriek tomu, že práve kvôli nej nám čoraz reálnejšie hrozí chlad kvôli možným výpadkom výroby tepla v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne. Smutné na tom celom je, že jedinou príčinou prebiehajúcej energetickej krízy sú politické špičky Európskej únie, vrátane tých našich, nekompetentných kazisvetov ako Heger, Matovič či Sulík, ktorí namiesto toho, aby riešili blížiaci sa energetický kolaps, aktuálne riešia akurát tak svoje urazené egá. A to si pravdepodobne všimol aj nemecký kancelár Scholz, ktorý vyhlásil, že bude podporovať výstavbu plynovodu vedúceho do strednej Európy z Portugalska a Španielska cez Francúzsko s cieľom získať nové zdroje energie pre tento región. Z akého titulu má práve on potrebu riešiť našu energetickú bezpečnosť je pre mňa záhadou. Či už sme nebodaj neoficiálne nemeckým protektorátom? Ďakujeme, nechceme!
Faktom je, že nielen Slovensko, ale aj celý región strednej Európy je plne energeticky závislý od zdrojov dodávaných Ruskou federáciou či sa to niekomu páči, alebo nie. Nebavíme sa len o zemnom plyne, ide o aj ropu, uhlie a mimoriadne dôležité jadrové palivo. Vzhľadom na naše prírodné pomery je to prirodzené, normálne a nie je na tom nič zlé a nie je ani dôvod sa kvôli tomu hanbiť, resp. za každú cenu sa snažiť tieto lacné, stabilné a kvalitné zdroje nahradiť inou alternatívou, ktorá ani neexistuje alebo je nerealizovateľná, či realizovateľná iba za cenu enormných škôd na našej ekonomike, blahobyte a bezpečnosti obyvateľstva. Taká je realita, to sú fakty! A ani čiastočné nahradenie ruských energonosičov za predražené nestabilné dodávky od iných dodávateľov našu závislosť od energetických zdrojov z Ruskej federácie neukončí. Pretože stále budeme potrebovať 100% zdrojov, ak teda nechceme utlmiť ekonomiku a znížiť životný komfort našich občanov. Tým, že lacné dodávky z Ruska čiastočne nahradíme drahšími dodávkami od iných dodávateľov (ktorí nám môžu za vyššiu cenu predávať ruské energonosiče, čo aj je veľmi pravdepodobné), tak tým si sami privodíme aj zvýšenie cien dodávok z Ruska, pretože tak funguje cenotvorba na voľnom trhu riadenom dopytom a ponukou. To je skvelá vyhliadka do budúcnosti pre naše peňaženky. Všetci na nás zarobia, len my kvôli zadubeným politikom súčasnej vládnej koalície prerobíme aj spodné prádlo a zostanú nám už len holé zadky!
„Hra Západu“ je strategicky na takej mentálnej úrovni ako sú aj politici, ktorí ju „hrajú“. Presviedčajú nás ako nám bude skvele, keď sa zbavíme závislosti na ruských energonosičoch a staneme sa závislými na enegronosičoch odobrených našimi euroatlantickými pánmi. Lebo plyn dodaný za doláre, napr. z totalitného Kataru, bude obohatený o demokratickú zložku, ktorá nám okrem tepla dodá aj pocit toho, že vieme, kam patríme, resp. komu patríme. Niečo ako Korčok – ten s istotou vie, kam patrí a my zas s istotou vieme, komu patrí.
Zatiaľ, čo o slovenský energotrh usiluje nemecký kancelár Olaf Scholz, tak u našich južných susedov Viktor Obrán zvyšuje odber ruského plynu nad zmluvné množstvá a predzásobuje sa tak na avizovaný nedostatok. Vynikajúca stratégia, ktorá maďarskému štátnemu rozpočtu prinesie eurá, ktoré by inak neboli, pretože Viktor Obrán za lacno nakúpi a za draho predá, možno aj nám na Slovensko. Lebo my nemôžeme mať zmluvy s Rusmi, tak ako Maďarsko! My radšej budeme čakať na ten plynovod z Portugalska, o ktorom blúzni Scholz a možno s tým má niečo spoločné aj Sulík, lebo ten je asi viac Nemec ako Slovák.
P.S.: Nie všetci Slováci sú tupci a už prekukli tieto hry na dobrého strýka Sama a zlého diktátora Putina, ekonomická logika totiž nepustí. Ale dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým….

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Jaroslav Haščák

Haščáka v kauze Gorila opäť obvinili

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.