Založ si blog

Posledný klinec do rakvy doláru od BRICS

Už viackrát som písala o tom, že svet sa chystá na de-dolarizáciu, teda zbavenie sa amerického dolára ako svetovej rezervnej meny, čím sa zároveň ukončí hegemónia dolára nad svetovým obchodom a zároveň aj hegemónia toho samozvaného svetového policajta, resp. vojensko-priemyselného komplexu USA, ktorý sa momentálne snaží rozpútať veľkú vojnu na európskom kontinente proti Ruskej federácii, len aby sa na úkor nich zachránil. Ale určite všetci príčetní vieme, že to je taký policajt, ktorý zločincov sám vytvorí alebo si ich vymyslí, a potom sa ide proti nim biť v presile. V skratke sa to dá označiť slovným spojením spojení štváči americkí. Ale teraz by som rada upozornila na to, čo si prichystalo zoskupenie BRICS+ a ako to svet už v blízkej budúcnosti zmení a nezvratne ho uvrhne (v dobrom slova zmysle) do vôd nového multipolárneho svetového poriadku, ktorý bude založený na rovnováhe a nebude odkázaný na arogantného nebezpečného agresívneho hegemóna.

22. augusta je totižto avizované zavedenie novej významnej meny, ktorá by mohla zásadne oslabiť úlohu dolára v globálnych platbách a v konečnom dôsledku nahradiť americký dolár ako vedúcu platobnú menu a rezervnú menu. Tento súboj o štatút globálnej rezervnej meny ovplyvní svetový obchod, priame zahraničné investície a portfóliá investorov dramatickým a nepredvídateľným spôsobom. Na procese, ktorý vyvolá geopolitickú šokovú vlnu, pracuje zoskupenie s názvom BRICS. Určite ste BRICS už zaregistrovali, ale trošku Vám ho priblížim, aby sa po 22. auguste niekto opäť neohradzoval propagandistickými klamstvami ako v prípade konfliktu Ukrajina (NATO) vs. Rusko – celý svet stojí na strane Ukrajiny, resp. celý svet stojí na strane dolára.

Skratka BRICS znamená Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

Najdôležitejší vývoj v systéme BRICS sa týka zvyšujúceho sa záujmu o členstvo. To viedlo k neformálnemu prijatiu názvu BRICS+ pre stále sa rozširujúce zoskupenie.

V súčasnosti je osem krajín, ktoré formálne požiadali o členstvo a 17 ďalších, ktoré prejavili záujem o členstvo. Osem formálnych žiadateľov sú: Alžírsko, Argentína, Bahrajn, Egypt, Indonézia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Záujem prejavilo 17 krajín: Afganistan, Bangladéš, Bielorusko, Kazachstan, Mexiko, Nikaragua, Nigéria, Pakistan, Senegal, Sudán, Sýria, Thajsko, Tunisko, Turecko, Uruguaj, Venezuela a Zimbabwe.

Tento zoznam obsahuje viac než len zvyšovanie počtu štátnych diplomatických misií na budúcich stretnutiach BRICS. Ak sú Saudská Arábia aj Rusko členmi, máte pod jedným stanom dvoch z troch najväčších producentov energie na svete (USA sú druhým členom energetickej veľkej trojky). Ak sú členmi Rusko, Čína, Brazília a India, máte štyri zo siedmich najväčších krajín na svete meraných podľa pevniny, ktoré majú 30 % suchozemského povrchu Zeme a súvisiace prírodné zdroje. Takmer 50 % svetovej produkcie pšenice a ryže, ako aj 15 % svetových zásob zlata je v BRICS. India, Čína Brazília a Rusko sú štyri z deviatich krajín s najvyšším počtom obyvateľov na planéte s celkovým počtom 3,2 miliardy ľudí alebo 40 % populácie Zeme. Čína, India, Brazília, Rusko a Saudská Arábia majú spolu HDP 29 biliónov dolárov alebo 28 % nominálneho globálneho HDP. Ak sa na meranie HDP použije parita kúpnej sily (pomer cenových hladín v daných štátoch), potom je podiel BRICS vyšší ako 54 %. Rusko a Čína majú dva z troch najväčších jadrových arzenálov na svete (druhým lídrom sú Spojené štáty americké). V každom meradle – populácia, pevnina, energetická produkcia, HDP, produkcia potravín a jadrové zbrane a vojenská sila – BRICS nie je len akýsi medzinárodný debatný krúžok. Sú podstatnou a dôveryhodnou alternatívou k hegemónii Západu.

BRICS+ predstavuje reálne úsilie o de-dolarizáciu globálnych platieb a globálnych rezerv, ktoré sa už začalo a už mu chýba len jednotná mena, ktorá má byť krytá zlatom.

P.S.: Nemalo by aj Slovensko prehodnotiť svoje jednostranné geopolitické a geoekonomické ukotvenie a vydať sa vlastnou cestou, s vlastným kompasom, ktorého stredom sú záujmy slovenského národa a ktorého strelka ukazuje smerom k mieru, prosperite a národnej svojbytnosti? Myslím, že v dnešnej dobe, kedy svetom hýbu možno tie najvýznamnejšie geopolitické sily z pohľadu celého obdobia ľudstva, by sme sa nemali len zmätene pozerať na západ alebo na východ a rozmýšľať, na ktorú stranu sa pridáme, aby sme boli na tej „správnej“ strane svetových dejín, ale mohli by sme si minimálne tie dejiny slovenského národa vytvoriť a vybojovať sami pre seba a pre budúce generácie.

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.