Založ si blog

Jeden zbytočne zrušený experiment a kto z neho bude profitovať?

Pred niekoľkými rokmi nakrútil režisér Marek Šulík dokument z cyklu (Ne)chcené deti. Bol to remake chýrneho dokumentu českého profesora Zdenka Matějčeka – najväčšej autority rodinnej detskej výchovy z roku 1963, ktorý usvedčil kolektivistickú výchovu z toho, že prispieva k duševnej deprivácii dieťaťa. Kamera zaberá dojčatá v ústave, ktoré si sadajú a znova sa stavajú na všetky štyri končatiny, dookola celé dni. Je to typický príznak deprivácie. Ak si dieťa do istého veku neutvorí vzťah, puto, umrie v ňom citová oblasť. Nebolo tak tomu vždy. A všade. Aj u nás sa odborníci na výchovu detí pokúšali o rôzne experimenty. Ten najznámejší vznikol koncom 60. a začiatkom 70. rokov minulého storočia a závidel nám ho v tom čase celý svet. V Zlatovciach pri Trenčíne vzniklo v tom čase ako pavilónový komplex pozostávajúci z 36 objektov usporiadaných na rozvoľnenom pôdoryse s rozlohou 11,6 hektárov Detské mestečko, detský domov rodinného typu, kde sa o skupinu detí bez rodičov staral stabilný manželský pár. To, že tento experiment fungoval, svedčia desiatky svedectiev detí, ktoré ním prešli. Každý rodinný domček s jedným heterosexuálnym manželským párom mal okrem svojich vlastných približne 10 – 12 a viac detí. Išlo teda o kompletnú rodinnú výchovu v kompletnom zložení. Vzor muža – otca a ženy – matky. Kapacitne sa do Detského mestečka vošlo 214 detí. Každá rodinná bunka bola trošku iná. Každá sa systémom výchovy podobala svojim náhradným rodičom. Každá však mala vysokú odbornú kvalitu výchovy a vzdelávania vo všetkých rodinných bunkách v Detskom mestečku. V roku 1997 prešli detské domovy spoločne aj Detské mestečko z Ministerstva školstva SR pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Vtedajšia ministerka práce Iveta Radičová zrušila takmer 40 rokmi osvedčený výchovno-vzdelávací systém v Detskom mestečku založený na prirodzených rodinách. V priebehu rokov 2005 – 2006 úradníci stihli rozprášiť 17 manželských dvojíc, ktoré nahradili päťdesiatimi vychovávateľmi (s 86% prevahou žien) pracujúcimi na tri zmeny. To, čo dovtedy fungovalo, vinou nekompetentných úradníkov, skončilo. A aká je súčasnosť? Budovy Detského mestečka chátrajú, bočná stena do plavárne je posprejovaná, tak ako aj ďalšie objekty Detského mestečka. Vstup do areálu „zdobia” vulgárne a vágne nápisy. Policajti si tam podávajú kľučku od brány. O odborných veciach by mali rozhodovať odborníci z danej oblasti a nie úradnici zo svojich kancelárií, ktorí nepoznajú realitu.

Areál je v súčasnosti národnou kultúrnou pamiatkou a aj keď by potreboval rekonštrukciu, oplatí sa doňho investovať, lebo je ideálne architektonicky riešený na náhradnú rodinnú výchovu!

V dnešnom svete „nechcené štátne“ deti nikoho nezaujímajú. Dnes fičia v médiách festivaly či charitatívne projekty, ktoré fungujú pod rúškom pomoci, ale s reálnou pomocou nemajú nič spoločné. Cieľom je zisk, a teda peniaze. Aj taká Pohoda, kde Kaščak, Čaputová a im podobní majú plné ústa slobody, zodpovednosti, liberalizmu, práva, spravodlivosti atď. Ona ako prezidentka je na liberálnej Pohode (prečo nie na všetkých súkromných festivaloch, ktoré sa konajú) a ani sa neunúva prísť pozrieť Detské mestečko? Otvorený list dostala poštou, taktiež aj množstvo svedectiev na sociálnych sieťach. A žiadna reakcia. Načo je nám taká prezidentka? Netvrdila náhodou, že tu je pre obyčajných ľudi? Zatiaľ háji záujmy svojich vďačných chlebodarcov. Ako máme budovať hrdosť a česť slovenského národa, keď programovo sa vytvára kapitalistický program? (pozn. cena vstupenky na Pohodu je 100 eur). Je nám mnohým na zaplakanie. Sama senzácia, charita a realita nám uniká pred očami.

A ako to väčšinou býva tak nejaký súkromný developer sa určite nájde, ktorý ten priestor využije, ale v prospech svojich podnikateľských záujmov a nie v prospech detí a ľudí, ktorí by tvorili lepšiu spoločnosť a lepšie SLOVENSKO.

 

Viac o Detskom mestečku a jeho odchovancoch, ale aj odborné pohľady na vec nájdete na

https://www.oznasarodina.sk/

facebook OZ Naša rodina

stretnutie odchovancov

 

 

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.