Založ si blog

Šach mat od Gazpromu

USA v zákulisí „zúrivo“ pracujú na tom, aby udržali Európsku úniu jednotnú proti Moskve aj pri poklese dodávok ruského plynu do EÚ, uviedla v stredu CNN s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Čo len potvrdzuje, že čelní predstavitelia únie sú len poslušnými figúrkami v rukách iných.

Ceny plynu na európskom trhu dosiahli v stredu 2 300 dolárov za tisíc kubických metrov – najvyššie úrovne od marca – po tom, čo ruský plynárenský gigant Gazprom znížil dodávky cez plynovod Nord Stream 1 na 20 % svojej maximálnej kapacity. Čo na oboch stranách Atlantiku vyvolalo paniku z možnosti, že členské štáty budú túto zimu zažívať vážny nedostatok plynu a celá situácia sa tiež stane veľkou skúškou európskej odolnosti a jednoty v nepriateľstve voči Rusku.

Gazprom uviedol, že zníženie dodávok je v dôsledku bezpečnostných a technických dôvodov spojených s turbínami, ktoré potrebujú generálnu opravu. Napriek tomu, zdroje CNN však trvali na tom, že išlo v skutočnosti o odvetu za sankcie uvalené EÚ na Rusko za jeho vojenskú operáciu na Ukrajine.

V utorok sa ministri energetiky EÚ dohodli na pláne znížiť spotrebu plynu o 15 % od augusta do budúcej jari, no predstavitelia USA naznačili, že bezprecedentné opatrenie by pravdepodobne nestačilo na vyrovnanie nedostatku. Biely dom vyslal v utorok amerického prezidentského koordinátora pre globálnu energetiku Amosa Hochsteina do EÚ na diskusiu, uvádza CNN. Ja by som skôr povedala, že tento pán Hochstein prišiel do EÚ rozdať úlohy.

Ešte stále si niekto myslí, že EÚ je svojprávne zoskupenie, ktoré koná v záujme svojich občanov? Aké dôkazy občania ešte potrebujú, aby pochopili, že „euroatlantickí demokrati“ sú v skutočnosti len nesvojprávne poslušné postavičky vykonávajúce príkazy Washingtonu, ktorý sa „chlapsky“ bije s Ruskom a Čínou o svetovú nadvládu pomocou tzv. cudzích rúk.

Pomaly dennodenne počúvame, že EÚ ešte nikdy nebola tak jednotná ako je dnes. Pravda je však taká, že EÚ ešte nikdy nebola tak rozhádaná ako je dnes a ani dnes nie je tak rozhádaná ako bude zajtra, pozajtra, v septembri či decembri. Naši predkovia žili v Rakúsko-Uhorsku, ktoré si vyslúžilo nelichotivú prezývku „žalár národov“. Dnes môžeme touto výstižnou prezývkou označiť tiež Európsku úniu, ktorú práve „euroatlantickí demokrati“ premenili na jeden odporný liberálno-fašistický žalár národov.

P.S.: Ale naši vládni predstavitelia nám budú vtĺkať do hláv donekonečna noty, ktoré dostali spoza Atlantiku. Ak náhodou rozmýšľate a viete si spájať súvislosti, nebodaj máte na veci iný názor ste nepriateľ štátu, dezolát, hoaxer alebo rovno ruský agent, ktorému hrozí pokuta, dokonca priam väzenie. Každý režim raz skončí, aj tento. Je to len otázka času, čo myslíte?!

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.