Založ si blog

Eskalácia kvôli F-16

Ukrajina dostane americké stíhačky F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky uviedol, že Holandsko súhlasilo s dodávkou 42 lietadiel. Dánsko tiež uviedlo, že lietadlá daruje (množstvo zatiaľ nešpecifikovali). Samozrejme, tomuto aktu musel predchádzať schvaľovací proces v USA, ktoré ako výrobca týchto lietadiel, museli vydať povolenie na presun, resp. ich darovanie. A ak sa pýtate otázku, že prečo spojení štváči americkí nedarovali Zelenskému nejaké F-16tky zo svojich zásob, ale túto ťarchu opäť presunuli na iné štáty, tak odpoveď je pomerne jednoduchá a zreteľná. Tak, ako za ich imperiálne a obchodné záujmy zomierajú ukrajinskí vojaci a nie tí americkí, tak tento istý spôsob vedenia vojny cudzími rukami používajú aj v prípade dodávania „kritických“ zbraní pomocou iných štátov, aby sa oni mohli tváriť, že s tým nič nemajú a ide o slobodné rozhodnutie daného štátu pomôcť kyjevskému režimu. Rovnako to platí aj pre sankcie, ktoré na Rusko uvalila EÚ, ale USA už nie.

Stíhačky F-16 aj tak nič v prospech Ukrajiny nezmenia, práve naopak. Toto môže Rusko vyprovokovať k ešte masívnejším úderom, ktoré však už nemusia byť mierené len na ciele lokalizované na území Ukrajiny, ale aj v susedných štátoch, vrátane Slovenska. Ale prečo?!

Tým najzásadnejším argumentom je to, že minister zahraničných vecí RF Lavrov ešte v júli 2023 varoval Západ, že použitie F-16 na ukrajinskom bojisku bude Rusko považovať za jadrovú eskaláciu a bude nútené prijať odvetné opatrenia. Je tomu tak preto, lebo viacúčelové bojové lietadlo F-16 je schopné niesť taktické jadrové zbrane. Druhým zásadným argumentom je to, že F-16, vzhľadom na svoju konštrukciu, musí mať dokonale čistú vzletovú a pristávaciu dráhu. A čo myslíte, koľko takýchto letísk sa nachádza na území Ukrajiny?! Veď predsa letiská (hlavne vojenské) patria medzi prvé ciele, na ktoré sa útočí.

Takže, odkiaľ asi tak budú tieto F-16 štartovať?!

Do úvahy prichádzajú dve možnosti. Ukrajina zvládne pripraviť nejakým zázrakom svoje letiská do potrebnej kvality alebo z letísk nachádzajúcich sa v susedných štátoch, ktoré sú v letovom dosahu F-16tky. Letový dosah je cca 4200 km. Ale vzhľadom k tomu, že reakcia Ruska bude znamenať nasadenie modernejších zbraní protivzdušnej obrany či stíhačiek 5. generácie, tak sa dá predpokladať, že pri letovom dosahu nebude potrebné počítať palivo na cestu späť a tí anglicky hovoriaci piloti v ukrajinských uniformách aspoň nebudú musieť myslieť na moment, kedy je nevyhnutné lietadlo otočiť a zamieriť na letisko.

P.S.: Tento dar pre Zelenského môže vyústiť do rozšírenia horúcej fázy vojny aj do susedných štátov Ukrajiny a hlavne na ich vojenské letiská, ktoré sa môžu stať terčom nejakého „zatúlaného“ Kindžalu. Ale to asi spojení štváči americkí chcú, a preto podnikajú tieto eskalačné kroky.

 

Matovičovi nechutí vlastná medicína

26.10.2023

Na ustanovujúcej schôdzi novozloženého parlamentu sa opozičný poslanec Igor Matovič rozčuľoval nad tým, že počas predvolebnej kampane sa na jeho manželku vytiahla správa o tom, že si z ukradnutých peňazí postavila kaštieľ v Turčianskej Štiavničke. Túto správu Matovič označil ako bohapusté klamstvo a obvinil z jej šírenia Pellegriniho. Nebudem teraz riešiť či [...]

Najvyšší vodca v sukni špekuluje

19.10.2023

Od momentu, kedy na konci roka 2022 padla Hegerova vláda a Čaputová túto vládu poverila dočasným vládnutím, až pokiaľ si nevymenovala tú svoju „úradnícku“ (rozumej progresívnu) vládu, ktorá bez mandátu od poslancov NR SR vládne dodnes, sa Čaputová správa ako najvyššia autorita v štáte, najvyšší vodca, ktorý rozhoduje o tom, kto niečo môže a nemôže, kto [...]

Ďalšia vlna propagandy prichádza

10.10.2023

Púšťame si k sebe nelegálnych migrantov prevažne moslimského vierovyznania, aby nás kultúrne obohatili, a zároveň na Bratislavský hrad premietame izraelskú vlajku na znak solidarity v dôsledku ozbrojeného útoku na Izrael vedeného práve radikálnym moslimským hnutím. Týmto nechcem samozrejme uplatňovať nejakú kolektívnu vinu voči všetkým moslimom, ako to je u nás zvykom [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.